Friday December 6, 2019
Register

hotels-macedonia-logo3Паметен пребарувач - Внесете само неколку букви ..град, назив (дел од името кое го барате ..), категорија (хотел..мотел..вила)

PDF
Печати
Е-пошта
Водно
Share

     Водно е средновисока македонска планина сместена во јужниот дел на Скопската Котлина. Водно има поволна географска положба, бидејќи во негова близина се наоѓаат важни патишта, железници и најпрометното место во земјата, градот Скопје. Највисоката точка на Водно е врвот Крстовар, висок 1066 м. каде се наоѓа Милениумскиот крст - најголем крст во свето. До крстот сообраќа кабинска жичница која го носи името на крстот.

    vodno1 Водно има разновидна хидрографска мрежа: потоци, подземни води, водопади, извори ... На Водно има многу потоци кој овчарите ги користат за напојување на стоката и делумно за наводнување на дивите костени. На Водно има два типа на подземни води : Артерски Бунари Објектите што се на повисока надморска височина ги користат артерските подземни води, а објектите кој се на пониска надморска височина ги користат бунарите.

     Водата е бактериолошки и хемиски исправна за која заводот за зраствена заштита има издадено потврда. Водно може да се пофали со еден мини-водопад од страна на селото Долно Соње кој е висок окулу 15 метри и е поактивен на пролет, кога се топи сежната покривка. На Водно има и многу извори кој се користат за потребните за околното население. Водно денес и покрај тоа што е значаен туристички центар има мала посетност на туристи и туристичко-угостителски објекти.

     Туризамот на Водно може да го поделиме на:

-Рекреативен (туристите дошле да го видат Водно и да ги посетат неговите: потоци,водопади пештери предели или на излет) -Културен (туристите ги посетуваат културните манифестаци, црквите, манастирите спомениците и др.)

-Модерен (туристите дошле со намера да ги посетат: дискотеките, рестораните, хотелите, резиденциите.) уристички локација постојка и одморалиште на велосипетската патека и другите патеки во склоп на пределот село Д. Соње - ,,Борчиња‘‘. Водопадот е реткост за околината на Скопје и тоа е причина повеќе туристите да го посетат.

    vodno2  Пределот од село Д.Соње до меноста ,,Борчиња‘‘ според селските топоними Приватно ловиште на западната страна на Водно Зоолошка градина на Средно Водно Спортско село на северо-источната страна на планината Камп за летување и зимување на јужната страна Патека за пешачење и џогирање за во вечерните часови на подножјето на северниот дел. Велосипетска патека окулу планината Извидничко-туристички предел.

Пределот „село Д. Соње - Борчиња“ е еден од нај атрактивните предели на планината, создадени и оптстојани без човечка помош, речиси недопрени со исклучок на ловџиите. Може да се направи мотел кој ќе опслужува како воздушна бања и центар за рехабилитација. Приватно ловиште за да се зачува природата и животинскиот свет. Ловиштето треба само да ги размножува постоечките видови и да не лови од другите зони.

     Зоолошка градина од поинаков карактер кој место кафези би биле оградени со жица и во кој животните би ги набљудуваме во нивната природна средина на живеење.

     Спортското село би било камп во кој спортистите би доаѓале на подготовки, и тоа спортското село би било „расадник“ за млади спортисти. Кампот за летување и зимување би бил составн од една ливада со сите услови за кампување, и тој камп би работел за време на летната и зимската сезона.

     Патека за пешачење-џогирање и велосипетска патека се голема потреба на планината и би биле од голема корист.

 

 vodno3vodno4vodno5vodno6vodno7

Share
 

Преведи

Macedonian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish