Monday November 18, 2019
Register

hotels-macedonia-logo3Паметен пребарувач - Внесете само неколку букви ..град, назив (дел од името кое го барате ..), категорија (хотел..мотел..вила)

PDF
Печати
Е-пошта
Делчево
Share

Делчево е град во источниот дел на Македонија сместен во котлината Пијанец во близина на границата со Бугарија.

 

Местоположба

На 164 км источно од Скопје, во подножјето на планината Голак, распослан на двата брега на реката Брегалница лежи градот Делчево. Тоа е најголемо населено место во областа Пијанец, која се протега на површина од 585 км 2 , сместена помеѓу Осоговските планини (на север) и Малешевските ( на југ). Градот лежи на надморска височина од 590м до 640 м. И покрај тоа што се наоѓа во најисточнот дел од државата Делчево има релативно добра географска положба и сообраќајна поврзаност. Тоа е крстосница за источна Македонија. Преку Пехчево (27 км) и Берово (34км) е поврзано со Струмица на југ, а преку Македонска Каменица (22км) и Кочани (48км) е поврзано со Штип на северозапад. На запад на 39 км, се наоѓа Виница, а на исток е граничниот премин "Арнаутски гроб" (11км), преку кој се стигнува до главниот град на Пиринска Македонија - Благоевград (34км).

 

Природни реткости и атракции

 •Илин камен кај село Ѕвегор

 •Света вода кај село Ѕвегор

 •Езеро и природен резерват Сандански  

 •Место викано Ѓурѓов даб кај село Вирче

 •Свети води кај село Тработивиште

 •Света вода кај локалитет Кулата кај село Чифлик

 •Локалитет Кукуље село Нов Истевник

 •Локалитет Кукуље село Тработивиште

 

delcevo 1delcevo 2delcevo 3delcevo 4delcevo 5

 

delcevo 6delcevo 7delcevo 8delcevo 9delcevo 10

Share
 

Преведи

Macedonian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish